Tavion Antik Paraları

Ürün ID22242
Teslimat koşulları1-4 gün
KDV Dahil
0,00
 

Açıklama


NOT: Bu sitede yayınlanan para resimleri alıntıdır. Firmamız tarafından alım ve satım kesinlikle yapılmamaktadır. Bilgi amaçlı dahi olsa bize resim göndererek bilgi istememeniz önemle rica olunur. Anlayışınız ve hoş görüşünüz için şimdiden teşekkürler. Tüm marka, model, sıfır, ikinci el define ve altın arama cihazlarını görmek için tıklayın. www.inandedektor.com

NOT: Dilerseniz bu dönemde yaşayan kralların ve bu dönemin tarihçesini sayfanın en altında yer alan bilgiden okuyabilirsiniz.

NOT: Aşağıda yer alan şehirlerin üzerine tıklayarak ilgili yerdeki paralara bakabilirsiniz.

Antik dönemlere ait tüm sikkeleri ve değerlerini görmek için tıklayın!

Galatia dönemine ait tüm paraları görmek için tıklayın!

Şehirler

1 - Ankyra
2 - Germa
3 - Pessinos
4 - Tavion  (Şu an bu kategoridesiniz.)
5 - Galatia Belirsiz Antik Paraları
6 - Galatia Kralları Antik Paraları

   

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 50) AE 22

Açıklama: Zeus'un ödüllü başkanı sol / Hexastyle tapınak cephesini terk etti. İyi VF, mavi-siyah patine.

Değeri: CNG Auc. 73 (9/2006), lot 733 ($330)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 50) AE 27

Açıklama: Zeus oturmuş, R el / [CΕΒΑCΤΗ] ΝΩΝ (retrograd), boğa üstü L. VF'yi tutan tutma kolu, koyu kahverengi patine, tipik oval.

Değeri: CNG Triton V (1/2002), lot 524 (375 $)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 68-69) AE 19 - Galba

Açıklama: AE19 (6.91 g). Çıplak baş sola, altı sütunlu baykuş tezgahı / Tapınak.

Değeri: $250

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 193-211) AE 27 - Septimius Severus

Açıklama: Halys sola yaslandı, su aktığı devrilmiş amphoraya yaslandı, galeriye el koydu ve dal tuttu.

Değeri: CNG Auc. 91 (9/2012), lot 567 ($900)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 193-217) AE 27 - Julia Domna

Açıklama: Draped büstü sağ / CE TPO / TOVIA / NΩN, defne çelengi içinde üç sıra halindedir. İyi VF, koyu yeşil patine, dağınık tortular.

Değeri: CNG Auc. 91 (9/2012), 568 lot (280 $)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 193-217) AE 27 - Julia Domna

Açıklama: AE27 (11.09 g). IOVΛIA ΔOMNA C?BACT, bol büstü sağa / C? TPO TAOVIANΩΝ / ?Τ CHI, sağa ilerleyen küçük küre üzerinde, avuç içi ve çelengi tutan Nike. VF.

Değeri: Pecunem Auc. 24 (11/2014), lot 333 (EUR 160)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 193-217) AE 28 - Julia Domna

Açıklama: Dökümlü büst sağa / Fortuna kayalar üzerine oturmuş, tane tutarak; aşağıda, nehir tanrısı Halys doğru yüzüyor. İyi VF, soluk toprak yeşili patine. Çok nadir.

Değeri: CNG Elec. Auc. 369 (2/2016), lot 434 ($260)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 196-197) AE - Caracalla

Açıklama: AE (10.46 g). M AURH ANTTWNINOS, laureat büstü sağ / SETRO TAVIANWN, sunakta duran kartal, her iki tarafta standart. Koyu yeşil patine, VF. Nadir.

Değeri: Gorny, Auc. 134 (10/2004), lot 2084 (EUR 180 ($223)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 198-217) AE 17 - Caracalla

Açıklama: AE17 (2.21 g). Draped cuirassed büstü kaldı, mızrak ve kalkan / [ΤΑΟΥ] ΙΑΝ-holding, boğanın sağ ön kısmı tutarak. Koyu yeşil patine, AEF. Çok nadir.

Değeri: M&M Auc. 13 (10/2003), lot 501 (EUR 175 ($205)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 198-217) AE 20 - Caracalla

Açıklama: AE20 (3.42 g). Laureate ve bol dökümlü büstü solda mızrak ve kalkan / TAOVIANΩN, aslan sağ; üstüne kartal. Çok iyi.

Değeri: $80

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 198-217) AE 27 - Caracalla

Açıklama: Laureate ve cuirassed büstü sağ / Kartal sunakta kalıyordu, baş sağa, gagada çelenk; iki standart tarafından kuşatılmış; gayretle çıkma. VF, parlak yeşim yeşili patine, biraz pürüzlülük.

Değeri: CNG Auc. 69 (6/2005), lot 1184 (190 ABD doları)

------------------------------------------

İsim: Tavion (AD 198-217) AE 28 - Caracalla

Açıklama: ANTİNO-C AYΓOYC, laureate, bol dökümlü ve soluk büstü sola, mızrak ve kalkan / TAOYIAN holdingN tutarak, Tyche önünde dururken, başı sola döndü, sol eliyle cornucopiae tutarak ve sağa dümen etti. Çok nadir. AEF.

Değeri: Obolos Webauction 4 (2/2016), parti 683 (730 CHF)

------------------------------------------

İsim: Tavion (M.Ö. 100-0) AE 19

Açıklama: E19 (4.47g, 7h) .. Aesculap Başkanı sağdan / ΣΕΒ-ΑΣΤ / ??ΗΝ-ΩΝ / ΤΡΟ-ΚΜΩΝ, carnyx. gVF, koyu yeşil patine. Son derece nadir.

Değeri: $588

------------------------------------------

Krallar

Deiotaros (MÖ 64-40)
Brogitaros (MÖ 58-53)
Amyntas (MÖ 36-25)

Tarihi

Galatia olarak bilinen modern Orta Türkiye toprakları, doğu dünyasında tuhaf bir durumdu. Başlangıçta Hititlerin eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştı, ancak M.Ö. 3. yüzyılda Galya Keltleri tarafından işgal edilmeye başlanmış, dolayısıyla Galatya ya da “Doğu'nun Gallia'sı”. Galyalılar, İskender döneminde, doğuya ve güneye göç etmiş MÖ 4. yy'ın sonlarında büyük, ancak onları uzak tuttu ve Tuna'ya geri itti. Birkaç nesil sonra, MÖ 280 civarında, Galyalılar tekrar hareket halindeydi, önce Trakya'ya yerleşti, sonra güneye Makedonya ve Yunanistan'a devam etti.

İkinci bir 'Brennus' önderliğinde (ilk olarak M.Ö 390'da Roma'yı çağıran Brennus oldu), Galyalılar Makedonya ve Yunanistan'a girdiler, Delphi'yi görevden aldılar ve Çanakkale Boğazı'nda durmadan önce çok fazla düzensizliğe neden oldular. Brennus öldürüldü ve Galyalılar başka yerlerde yeni fırsatlar aramak zorunda kaldılar. Şansının elinde tutacağı gibi, Kral Nicomedes, Bithynia I'in kardeşi ile birlikte hanedan mücadelesinde derinden gömülmüştü. Evsiz Keltler, Nicomedes'e katılma davetini kabul eden mükemmel paralı askerler olarak ispat edeceklerdi. Kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 20.000'den fazla insanla birlikte Trakya'dan Küçük Asya'ya kadar geçen yükseklikleri geçtiler ve gelecek birkaç yüzyıl boyunca zevk alacakları paralı savaşçılar olarak rol oynadılar.

Bithynian tahtına Nicomedes'in kurulmasına yardım eden Galyalılar, Anadolu platosunda yaşam alanı ile ödüllendirildi. Orada, esasen üç ayrı kabilede kurulan kabile yaşamlarında yaşamaya devam ettiler. Galatia'nın merkezi kısmı Ancyra'da (bugün Ankara, Celtic for Anchor ismini taşıyan bir başkenti olan) Başkent olarak bilinen Tectosages olarak bilinen bir kabileye aitti. Batıda Tolistbobolii, Pressinus'taki sermayesiyle ve Doğu'da Trocmi Tavium'da kendilerini kurdu. Celtic gelenekleri gibi gevşek bir şekilde örgütlenmişlerdi, ancak toplumu bir bütün olarak etkileyen sorunları ele almak için her kabilenin temsilcilerini bir araya getiren bir ulusal konsey kurdular.

Hititler öncekiler gibi, Galyalılar, merkezi platonun çevresindeki komşularına yapılan baskınlar için mükemmel bir başlangıç ??noktası olduğunu buldu. Şiddetli savaşçılar olarak, bölgede sürekli bir sıkıntı kaynağı olduğunu kanıtladılar, Bithynia'daki eski ev sahiplerini ezip geçtiler ve etraflarında çok az dirençle yağmaladılar. Bununla birlikte, M.Ö 235 ile 225 arasında, Bergama Kralı Attalus sonunda Galyaları kontrol altında tutabildi, üzerine birçok yenilgiye yol açtı, ancak Galatya'yı işgal etme haklarını yedi. Galyalılar zayıflamış olsa da, sürekli bir tırmanma kaynağı olmaya devam ettiler.

Galatya ile gerçek Roma teması Suriye'nin Antakya'ya karşı savaşı sırasında geldi. Bergama'daki Attalus'un ölümüyle birlikte, MÖ 197 dolaylarında, Küçük Asya'ya batıya baskınlar yeniden başladı ve Galyalılar kısa süre sonra Suriye Kralı'nın paralı müttefikleri olarak bulundu. Bununla birlikte Roma, Pergamum'a müttefik olarak Ca'yı nihayetinde bir sefer başlatırken meseleleri kendi ellerine almak zorunda kaldı. Manlius Vulso, MÖ 189'da. Onun işgali ve Scipio Africanus ve kardeşi Gnaeus liderliğindeki Antiochus'a karşı savaş çılgınca başarılı oldu ve Roma etkisi doğuya derinlemesine yayıldı.

Galatlar kısa sürede büyük Roma düşmanı Mithridates'in yönetiminin altına düştü. MÖ 1. yüzyılın başlarından ortalarına kadar Keltler Pontus'un parmaklarının altındaydı, ancak şaşırtıcı bir şekilde Roma'ya sadık kaldılar. Hem Sulla hem de daha sonra Gnaeus Pompeius Magnus’un kampanyaları sırasında Keltler bu sebeple zorlu müttefikler olduğunu kanıtladı. Pompey'in zaferi ile Galatlar MÖ 64'te müşteri devleti olarak örgütlendi. Kelt geleneğinin Pompey tarafından tanınmasına ve görünmesine rağmen, 3 kabile sistemi kısa bir süre sonra bir şef Deiotarus'un çabalarıyla ortadan kaldırıldı. Bununla birlikte, Romalılar yakında kendi iç siyasi kargaşası, Sezar'ın altındaki Galya'daki savaş ve ardından gelen iç savaş ile işgal edildi. Galatlar, siyasi ve hükümet kaymalarına rağmen çoğunlukla sessiz kaldılar ve Romalılar Deiotarus'u resmen Galat Kralı olarak kabul ettiler.

Bu siyasi durum, Octavius'un ikinci iç savaşta kazandığı zaferden ve Augustus'a yükselişinden bu yana yürürlükte kaldı. MÖ 25 yılında, üçüncü Galat Kralı Amyntas öldü ve Augustus, Galatya'yı resmi bir Roma eyaletine resmen dahil etti. Bu noktadan itibaren, Galatia, bir miktar ekonomik sömürü veya her türlü politik muhalefetten uzak bir il suyu olarak kaldı. Galatlar, tarihi boyunca imparatorluğa sadık kaldılar. Bu sadakate katkıda bulunan Keltler, Helenistik kültürle doluydu ve daha sonra yazarlar sakinlerine Gallo-Graeci adını verdiler. Bununla birlikte, Kelt kültürü de gelişmeye devam etti ve halkın hala 5. YY gibi geç dönemde Galya Tiyatrosu'na benzer bir Kelt dili bildiği biliniyordu. Ne var ki bu kültür Selçukluların bölgeyi MS 11. yüzyılda Bizanslılardan aldığı zamanlar ortadan kalktı. Galatia ayrıca Hristiyan kilisesi için erken bir kale oldu. Elçi Pavlus, eyaleti MS 55 civarında ziyaret etti ve Ebrisini Galatyalılara yazdı. Keltler görünüşte öğretimini aldı ve ilk kilise yayıldı ve gelişti.



Yorumlar

Diğer Ebatlar