Gaziura Antik Paraları

Ürün ID94243
Teslimat koşulları1-4 gün
KDV Dahil
0,00
 

Açıklama


NOT: Bu sitede yayınlanan para resimleri alıntıdır. Firmamız tarafından alım ve satım kesinlikle yapılmamaktadır. Bilgi amaçlı dahi olsa bize resim göndererek bilgi istememeniz önemle rica olunur. Anlayışınız ve hoş görüşünüz için şimdiden teşekkürler. Tüm marka, model, sıfır, ikinci el define ve altın arama cihazlarını görmek için tıklayın. www.inandedektor.com

NOT: Dilerseniz bu dönemde yaşayan kralların ve bu dönemin tarihçesini sayfanın en altında yer alan bilgiden okuyabilirsiniz.

NOT: Aşağıda yer alan şehirlerin üzerine tıklayarak ilgili yerdeki paralara bakabilirsiniz.

Antik dönemlere ait tüm sikkeleri ve değerlerini görmek için tıklayın!

Pontos dönemine ait tüm paraları görmek için tıklayın!

Şehirler

1 - Amaseia
2 - Amisos Bölüm 1 
3 - Amisos Bölüm 2
4 - Chabakta
5 - Gaziura  (Şu an bu kategoridesiniz.)
6 - Kabeira
7 - Kamos
8 - Kerasos
9 - Komana
10 - Laodikeia
11 - Megalopolis - Sebasteia
12 - Neokaisareia
13 - Nikopolis
14 - Pharnakeia
15 - Sebastopolis - Herakleopolis
16 - Taulara
17 - Trapezos
18 - Zela
19 - Pontos Belirsiz Antik Paraları
20 - Pontos Kralları Antik Paraları

           

------------------------------------------

İsim: Gaziura (M.Ö. 100-85) AE 22

Açıklama: M.Ö. 100-85 arası AE22 (8.04 g, 12 saat). Miğferli Ares sağ / ΓΑZΙ-ΟΥΡΩΝ kafa, kılıf içinde kılıç. VF, koyu kahverengi patine, küçük pürüzlülük. Righetti Coll., 10354; Eski Münzen ve Medaillen 13 (10/2003), parti 254.

Değeri: CNG Elec. Auc. 222 (11/2009), lot 161 ($78)

------------------------------------------

Krallar

Mithradates I (MÖ 302-265)
Ariobarzanes (III) (MÖ 265-250)
Mithradates II (MÖ 250-220)
Mithradates III (MÖ 220-185) 
Farmak I (185-170) 
Mithradates IV (MÖ 170-150
Mithradates V (MÖ 150-120)
Mithradates VI 
(MÖ 120-63) 
Pharnakes II (MÖ 63-47)

Tarihi

Modern Türkiye'nin kuzey sahili, Karadeniz'deki kıyılarıyla (Pontos Euxinos), günümüz Roma döneminde Pontos ülkesi (Deniz anlamına gelir) olarak ortaya çıkmıştır. Aslen, çevredeki dağlık alanlar ve deniz tarafından doğal olarak güvence altına alınan bölge olan Kapadokya adı verilen daha merkezi bölgenin bir kısmı, İskender'in ölümünün ardından yaratıldı. Pontos, İskender'in kampanyalarından önce birkaç yüzyıl boyunca Yunanlılar tarafından büyük ölçüde sömürgeleştirilmişti, ancak fetihleri ??Hellenizasyon'a sakinleri üzerinde sıkı bir tutuş sağladı. Kolonistler, Sinope, Trapezos, Kerasos, Side, Cotyora, Amisos ve Apsaros gibi sahil boyunca gelişen ticaret şehirleri kurdu. Ancak Rumlardan önce İskitler ve Hititler ve Persler gibi diğer bölgesel halklar kültüre hükmetti.

Pontos, kendi devleti olarak, İskender'in ölümünü izleyen hanedan mücadelelerinde Mithradates I (Latince'deki Mithridates) tarafından kuruldu. M.Ö. 302 ile M.Ö. 296 yılları arasında İskender'in eski generallerinden birine hizmet eden Persli bir satrapın oğlu Mithradates, kontrolü tamamen ele geçirdi ve Romalıların gelene kadar sürecek bir hanedanı kurdu. Bu hanedanın 5. hükümdarı, M.Ö. 185-179 yılları arasında hüküm süren Pharnakes (Pharnaces) ve Makedonya ve Suriye'nin Seleukidlerine karşı Roma zaferlerinin ardından, bu yeni Akdeniz gücü ile müttefik ilişkiler kurdu. Ancak bu dostane ilişkiler, Roma tarihinin en büyük düşmanlarından birinin gelmesiyle hızlı bir şekilde parçalanacaktı. MÖ 120’de iktidara gelen Mithradates VI, becerikli ve güçlü bir bölgesel otorite olduğunu ispat edecektir. Saltanatının ilk 30 yılı boyunca, Mithradates düzenli olarak yakaladı ve komşu krallıkları kendi alanına ekledi. Romalılar'ın teoride karşı çıkmasına rağmen, çoğunlukla Afrika'daki (Jugurtha) savaşlar, devam eden sosyal bozukluk ve Cermen (Cimbri ve Teuton) işgallerinin krizi nedeniyle çok az şey yapıldı.

M.Ö. 88’de, Roma’daki sosyal ve politik kargaşa, Mithradates’in batıya doğru Roma topraklarına büyük bir istila gerçekleştirmesi için kapıyı açık bıraktı. Küçük Asya'yı ele geçirmek ve 150.000 kadar müttefikle birlikte 80.000 kadar Romalı vatandaşı öldürmek, ardından Yunanistan'a geçmek, Mithradates krallığını ve gücünü neredeyse hiç kullanılmamıştı. Bununla birlikte, Roma uzun süre uyumazdı ve siyasi düzensizlik sonunda Lucius Cornelius Sulla'nın gücünün yükselişini görecekti. MÖ 88'ten 85'e kadar süren bir kampanyada (Mithridatik Savaş'ta tam olarak ayrıntılandırılmıştır ve bu nedenle burada anlatılmamıştır), Sulla Mithradates'i cezalandırdı ve onu destekleyenler, ancak yenilenen siyasi problemler kampanyayı kısalttı. Sulith Roma'ya geri dönerken Mithradates ile tehlikede hâlâ iktidarda bırakan bir anlaşma yapıldı.

Asla aynı tehdit seviyesini tekrar kazanamamasına rağmen, Mithradates, önümüzdeki 20 yıl boyunca Roma tarafında diken olmaya devam etti. İlk fetihlerinden büyük bir krallık kurmayı başarmasına rağmen, işgalleri sonunda yalnızca kendi son yenilgisine değil, Pontos'un Roma'nın etki alanına tam olarak emilmesine de yol açtı. Son olarak, MÖ 63'te, Pompey Büyük ve son yerleşim birimlerinin fetihlerinden sonra, Pontos (şimdi Pontus) komşu Bithynia ile ortak bir il olarak eklenmiştir. Ancak Julius Caesar zamanında, Pontus dünya sahnesinde MÖ 47'de Zela'deki Pharnakes imhasıyla yeniden ortaya çıktı. Bu zaferle Sezar, Veni Vidi Vici terimini ölümsüzleştirdi.(Geldim, gördüm, fethettim) ve Pontus'un en huzurlu varlığını Roma eyaleti olarak güvence altına aldım. Piskoposluk Diocletion reformları (MS 3. yüzyıl sonları) dahil, zaman içinde çeşitli bölgesel düzenlemelere tabi olsa da, Pontus, 15. yüzyıla kadar Roma ve Bizans imparatorluklarının bir parçası olarak kalacaktır.

Daha önce de önerildiği gibi, Pontus halkı iyi bilinen demircilerdi, demir ve çelik kaynakları ve aynı zamanda bitmiş metal ürünleri düzenli ihracat mallarına dönüştürüyordu. Bununla birlikte ekonomi, değişen arazi ve topografya ile geniş ölçüde çeşitlilik gösteriyordu. Verimli ovalar (Lucullus'a göre) ilk kez Pontus'tan Avrupa'ya getirildiği söylenen kirazlar da dahil olmak üzere her çeşit meyvelerle yemyeşildi. Şarap, odun, bal, balmumu, tahıl ve her türlü emtia müreffeh bir ticaret ortamı oluşturuyor. ( UNRV Tarihinden )



Yorumlar

Diğer Ebatlar