İçerik Slayt

Hakkımızda
Seık Sorulan Sorular

Dedektörümün derinliği nedir?

Dedektör kullanıcılarının en çok sorduğu soru olmakla beraber, cevap vermesi en güç olan soru derinlik bilgisidir. Dedektörlerde derinlik pek çok koşula bağlıdır. Arazideki toprak koşulu, kullanılan dedektör başlığı, toprak altındaki hedefin ebatı, yaşı, yer altındaki duruşu , dedektör sahibinin tecrübesi ve dedektörü doğru kullanımı derinliği etkileyen faktörlerdir. Bir tek altın para ile bir küp altın para, yüz senelik bir altın ile bin senelik bir altın farklı derinliklerden algılanabilecektir. Dedektörlerin derinliği üretimde kullanılan teknolojiye göre artar. Daha ileri teknoloji ve daha fazla araştırma-geliştirme faaliyetleri ile üretilen dedektörler daha derine inebildikleri gibi daha pahalıdırlar. Bu nedenle herkes için derinlik farklıdır. Ancak şundan emin olabilirsiniz ki inandedektor.com ’dan alınan dedektörler üstün ve sadece kendilerinde bulunan teknolojileri sayesinde diğer tüm dedektörlerden kat kat daha derine ulaşacaklardır.

Dedektör kullanmak yasak mı?

Türkiye’de dedektör satın almak, bulundurmak ya da kullanmak serbesttir. Cihazlarımızın hepsi yurtdışından ithaldir, faturalıdır ve garantilidir. Kullanmak için ruhsat alınması gerekmemektedir. Ancak izinsiz kazı yapmak yasaktır. Çünkü Türkiye’de denizlerin, evinizin ya da bahçenizin altı bile devletin malıdır. Kazı yapmak için önceden ruhsat almak gerekir. Ayrıca sit alanları ve askeri bölgelerde tespit yapılamaz.

Büyük başlık derinliği artırır mı?

Büyük tespit başlıkları derinlik kapasitesini belli yüzdelerle arttırır. Ancak burada bilinmesi gereken  husus, büyük tespit başlığının daha derin arama yaparken yüzeydeki bir takım ufak cisimleri göremeyebileceğidir.

Dedektör almak için ruhsat gerekir mi?

Dedektör almak ve kullanmak ruhsata tabi değildir. Ancak kazı yapmak için yerel makamlardan ruhsat almak gerekmektedir. Dedektör alırken diğer her mal alımında olduğu gibi fatura ile alışveriş yapıldığı sürece hiçbir kanuni yaptırımı yoktur.

Kazı yapmak için nasıl ruhsat alırım?

Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire Define Arama Yönetmeliği’nin 7. maddesinde yer alan belgelerle birlikte bir dilekçe ile müracaat ederler. Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskûn, gayrimeskûn, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanır.

Dedektörün sahte olduğu nasıl anlaşılır?

Piyasada çok fazla sahte dedektör bulunmaktadır. Orijinal gibi görünür ancak sahada en basit dedektörden daha kötü performans gösterir. Dedektör alırken çok dikkatli olmak gerekir. İnan Dedektör ve bayileri , ürünlerinin orijinalliği, müşteri memnuniyetine verdiği önem, güvenilirliği, kalitesi ve tecrübeli teknik servisi ile piyasada en iyi konumdadır. Dedektörü doğru yerden almak önemlidir.

Dedektörüm ayırım yapar mı?

Piyasadaki birçok dedektör basit bir şekilde ayırım yapabilmektedir. Ancak önemli olan değersiz madenleri ayırmak isterken değerli olabilecek bir takım madenleri de gözden kaçırmamaktır. İşte dedektörlerimiz yine yalnızca kendisinde bulunan eşsiz teknolojiler sayesinde diğer dedektörlerden çok daha fazla derine inerken, çok daha net bir ayrım yapar ve cisimleri bulmaya devam eder.

Dedektörün garantisi ne işe yarar?

Dedektör alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de dedektörün garantisinin olup olmadığıdır. Unutulmamalıdır ki, diğer her elektronik cihazda olduğu gibi dedektörlerde de bir takım arızalar meydana gelebilir. İnan, satmış olduğu tüm dedektörlere T.C. Sanayi Bakanlığı’ndan onaylı 2 yıllık servis ve yedek parça garantisi vermektedir. Özellikle 2. el dedektör almayı düşünenlerin gözardı etmemesi gereken bir husustur. İnan, sattığı tüm dedektörlere TSE belgeli servisinde ömür boyu servis ve uygun fiyatlı yedek parça garantisi vermektedir.

Dedektör alırken;

Günümüzde basit dedektör üretmek oldukça kolaylaşmıştır. İnternette dahi dedektör yapımı için gerekli basit devre şemaları bulabilirsiniz. Bu yüzdendir ki, yurdumuzda da dedektör üretici sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ancak, derin tespit yapabilecek, üstün ayırım kapasitesine sahip ve hızla gelişen teknolojiye ayak uydurabilecek dedektör üretmek masraflı ve zaman alan AR-GE (araştırma geliştirme) faaliyeti gerektirmektedir. Basit bir otomobil örneği ile durumu açıklamak gerekirse; herhangi bir atölyede üretilmiş bir otomobilden Mercedes kadar hızlı gitmesini ve Mercedes kadar gelişmiş özelliklere sahip olmasını beklemek pek doğru olmayacaktır. Bundan dolayı İnan Ltd. Şti. 2013’den bu yana, dedektör ve toprak altı inceleme konusunda dünyanın en büyük ve en güçlü firmalarının ürettikleri cihazları sunmaktadır.

Hangi dedektörü almalıyım?

Amacınıza uygun dedektör seçimi oldukça önemlidir. Her bir teknolojinin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Dedektörlerin çalışma prensiblerini bilmeniz sizi doğru ürüne görürecektir. Şunun da bilmelisiniz ki her pahallı dedektör, iyi dedektör değildir. Dedektör almayı düşünenlerin bu gerçeği de unutmamaları gerekir. Doğru tercih için lütfen wwwinandedektör.com ’a danışın. İnan Dedektör’ün amacı, sektörel deneyim ve tecrübelerimizi müşterilerimizle paylaşmayı, dünyadaki dedektör teknolojilerini ve yeniliklerini yakından takip edip, en doğru ürünü sizlere sunabilmektir.

Metal dedektörü nasıl seçilir?

Metal Dedektör satınalma sürecindeki en zorlu kısım, yeni başlayanlar ve bazende deneyimli kullacılar için piyasadaki yüzlerce yeni model arasından en doğru metal dedektörünü seçmektir.

Hobi veya bir başka deyişle tekpara dedektör grubundan bir model almayı planlıyorsanız doğru dedektör seçimi bu hususlara dayanmalıdır. Amacınız, ihtiyaçlarınız ve yetenekleriniz?

Öncelikle almayı düşündüğünüz bir metal dedektör için ayırdığınız bütçe yani para miktarınıza göre modelleri belirlemelisiniz. Bunun için sitemizde bulunan ''Define Dedektörleri'' kategorisi bölümüne bakmalısınız. İkinci El, Define, Altın ve Tek Para Dedektörleri için altı çizili bağlantıya tıklayabilirsiniz. Sıfır Define,Altın ve Tek Para Dedektörleri için altı çizili bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Doğru metal dedektör seçimi yapmak ve satın almak için metal dedektörlerinde kullanılan farklı teknolojileri, tasarımları, teknik özellikleri, arama başlık (bobin) çeşitlerini ve uygulamalarını anlamanıza bağlıdır. (bkz. Arama Başlıkları (Bobinleri) seçeneklerine sitemizden inceleyebilirsiniz).

Metal dedektörlerinde kullanılan 5 (beş) temel teknoloji vardır. Aşağıda açıklamları mevcuttur.

Metal Dedektöründe Kullanılan Teknolojiler:
1) TR (Verici / Alıcı), metal algılama İndüksiyon Dengesi (IB) ilkesine dayanan en eski teknolojidir. TR dedektörleri, demirli ve demir içermeyen bir cisim arasındaki farkı söyleyebilir, ancak aşırı mineralize zeminde yeterince derinliğe sahip değildir. TR dedektörleri artık eskimiş durumda.

2) BFO (Beat Frequency Oscillation), İndüksiyon Dengesi (IB) ilkesine dayanan bir başka eski teknolojidir. BFO metal dedektörleri en ucuz (100 Doların altında) ve çoğunlukla çocuklar için oyuncak dedektörleri olarak tasarlandı. BFO teknolojisi yapmak kolay ve ucuz olduğundan, diğer türlere kıyasla bazı yetersizlikleri vardır. Örneğin, farklı metal çeşitlerini ayırt etme yeteneği bu teknolojilerde yoktur. BFO teknolojisi yine de ucuz el cihazlarında kullanılmaktadır.

3) VLF (Çok Düşük Frekans) metal dedektörleri en yaygın dedektörlerdir ve farklı metal türleri arasında ayırt etme yeteneği açısından büyüktür. 4 kilogram aralıktaki VLF dedektörleri, yüksek mineral içeriğine sahip zemin üzerinde çalışmanın en iyisidir ve gümüş ve bakır hedeflerine karşı çok hassastır, ancak altınlara duyarlı değildirler. Elektronik altın keşifleri için özel olarak tasarlanmış metal dedektörleri 18kHz ila 71kHz arasında değişen frekanslara sahiptir.

4) VLF / TR teknolojisi, Çok Düşük Frekans ve Verici / Alıcı teknolojilerinin bir birleşimini temsil eder, böylece VLF / TR dedektörlerinin çöp ve zemin mineralizasyonunu aynı anda kontrol etmesini sağlar.

5) PI (Darbeli İndüksiyon) metal dedektörleri, farklı metal türleri arasında ayrım yapamaz, ancak günümüzde ayrımlı Pulse Induction dedektör modelleri çıkmaya başladı. Pı sistem dedektör modellerinde ayrım yeteneği VLF dedektörlerine nazaran çokda gelişmiş ve başarılı değillerdir. PI sistem dedektörlerinin en önemli özelliği yüksek mineralli bölgelerde oldukça başarılı bir şekilde ve çok fazla derinlik kaybetmeden kullanım olanağı sunlamarıdır. PI dedektörleri tuzlu su veya mineralli topraklarda kullanılmasının en iyi yoldur. Diğer dedektör teknolojilerine kıyasla zorlu arazi yapılarında PI sistem dedektörler daha derin tespit yaparlar

Yukarıdaki teknolojiler dışında farklı metal dedekte eden sistemlerde mevcuttur. Bunlar RF (Radyo Frekansı veya İki Kutulu Dedektörler), BBS (Geniş Bant Spektrumu), FBS (Tam Bant Spektrumu), FBS 2. 
Minelab BBS ve FBS teknolojilerini kombin ederek farklı bir sistem üretmiş ve de rakiplerine göre  büyük bir avantaj sağlamıştır.

Doğru dedektörü satın almak ancak sizi hedefinize götürecektir, aksi takdirde boşuna zaman ve emek harcamış olacaksınız. Eğer bir metal dedektörü popülerse ve herkes tarafından satın alıyorsa, sizinde o modeli satın almak zorunda olduğunuz anlamına gelmez çünkü her dedektör kullanıcısının aradığı hedefi, bölgesi, arazi yapısı ve şartları farklı olabilir.  Kendinize uygun ve doğru metal dedektörünü tespit etmenizin yolu, bulunduğunuz alandaki mevcut hedeflerinizi, yeteneklerinizi ve fırsatlarınızı tam olarak bilmenizden geçer. Sonuç olarak ne aradığınızı bilmeli ve ona göre dedektör seçiminizi yapmalısınız.

En iyi dedektör hangisidir?

En iyi dedektör kavramı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. En iyi dedektörü kullanıcı kendisi belirler. Öncelikle dedektör seçimi amacına uygun seçilmedir. Dedektörlerin dış görünüşünün, albenisinin iyi olması, en iyi dedektör olduğu anlamına gelmemektedir. Şöyle bir örnekleme yapacak olursak; arazi sürme için nasıl ki bir lüks araca değilde traktöre ihtiyaç duyarsınız, dedektörlerde bu şekilde kullanım amacına göre seçilmelidir. Pahallı cihaz en iyi cihazdır kavramı oldukça yanlıştır.  Dedektörde işlevsellik aranmalıdır. Ayrıca Dünyada hiç bir dedektör yoktur ki herkes tarafından beğenilsin ve Kabul görsün. Dedektör kullanıcısının tecrübe ve yeteneği o cihazı başarılı veya başarısız kılar. Burada önemli olan husus; seçmiş olduğunuz dedektörün nasıl ve ne şekilde kullanıldığını bilmeniz, nelere nasıl tepkiler aldığınız, kısacası cihazın dilini çözmeniz, kullandığınız cihazı sizin için en iyi dedektör kılacaktır. Dedektör alırken kesinlikle fiyatına ve albenisine aldanmayın. Cihazların arazide test edilmesi önemlidir. Ancak belirteceğim şu husus kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Piyasada dedektörleri arazide test ederek satışını yaptığını söyleyen birçok satıcı, cihazları olduğundan çok daha farklı göstermek adına ilizyonistlere (sihirbazlara) taş çıkarak gösterilere imza atmaktadırlar. Bu satıcıların tek amacı oyuncaktan ibaret olan bu cihazları sizin hayal ettiğiniz veya olmasını istediğiniz özelliklere sahip bir cihaz izlenimi vererek, paranızı olmak. Size önerimiz kurumsal ve de profesyonel çalışan, uzun vadeli bu sektörde devam eden ve devam etmek isteyen firmalar ile irtibata geçmeniz olacaktır. Ayrıca dedektör forum sitelerinde yer alan dedektörlerle ilgili bir çok yorumunda yanlış veya eksik olduğunu belirtmek isteriz.

Dedektörlerin derinliğini etkileyen faktörler nelerdir?

Dedektörlerle ilgili olarak en merak edilen ve ilk sorulan soru Dedektörün derinliği ne kadardır sorusudur. Bu soruya cevap vermek oldukça zordur. Dedektörlerin derinliğini etkileyen birçok neden vardır. Ancak bunları en başında arazinin toprak (zemin) yapısı gelir. Toprağın aşırı mineralli bir yapıda olması, dedektörlerin derinliğini olumlu veya olumsuz etkiler. Ayrıca hedefin cinsi (altın, gümüş, bakır, demir vb.), toprağın altında kalış süresi, toprak altındaki duruş şekli, hava şartları, kullanılan arama başlığının büyüklüğü ve kullanıcı gibi birçok faktör dedektörlerin derinliğini ve performansını etkiler.

Dedektörlerin derinliği neye göre değişir?

Genelde kullanıcılarının dedektörlerde merak ettiği en önemli konu derinliktir! Dedektörlerin derinliğini etkileyecek birçok faktör vardır. Bunların en önemlisi arama yapılan arazideki mineral yapıdır. Buna bağlı olarak; Hedefin duruş şekli, kalış süresi, cinsi (altın, demir, çelik, bakır, gümüş vb.), hava şartları ve kullanıcı faktörü dedektörün derinliğini etkileyecek başlıca unsurlardır. Dedektörlerin çalşma prensipleri, frekansları, bobin özellikleri ve yazılımları da direkt olarak derinliği etkileyen diğer önemli unsurlardır. Örneğin anakart ve analog kart kararlı (stabil) değil ve gürültüye açıksa bu ciddi bir sorundur. Bu durum genellikle doğru ve uyumlu tasarlanmayan kartlarda görülmektedir. Yanlış hesaplanan yada hatalı uyarlanan yazılımlara sahip kartlarda da görülür ki; bütün bunlar derinliğini ve çalışma rahatlığını doğrudan etkileyen olumsuz faktörlerdir.

Gömü çeşitleri nelerdir?

1) Zengin Kişilerin Gömüleri:

Geçmişte zengin kişiler servetlerini korumak adına toprak altında saklama ihtiyacı hissetmişlerdir. Eskiden servetlerin veya paraların saklanabileceği ve korunabileceği bankaların olmaması sebebiyle bu yönteme başvurmuşlardır. Bu servetlerin veya altın paraların toprak altında kalma sebebi genellikle parayı gömen kişinin ölümü veya çıkan savaşlar, salgın hastalıklar ve tabii afetler gibi sebepler kişiyi göçe sevk etmiştir.

2) Ganimet Gömüleri:

Savaşta bir yerin ele geçirilmesi veya işgal edilmesi sırasında orayı elden eden kişilerce o bölgedeki insanların varlıklarına ve servetlerine el konulurdu. İşgalciler ileride savaş bittikten sonra savaşta esnasında elde ettikleri ganimetleri başkalarına kaptırmamak adına toprağa gömerlerdi. Ayrıca savaş bölgesindeki halk servetlerini düşmana kaptırmamak için yine toprağa gömerlerdi. Servetin toprağa gömülmesi o zaman en emniyetli yoldu. 

3) Yöneticilerin Gömüleri:

Devletin halktan topladıkları paraları, devlet menfaati için devlet büyükleri bazen toprağa gömerlerdi. Bunun amacı devletin işgal tehdidi altında girmesi durumunda düşman karşısında zayıf düşmemesi. Bu bazen de şahsi menfaatler için devletin serveti yöneticilerce kaçırıldı ve gömülürdü. Amaç iktidardan ayrılınca, yöneticinin, eşleri ve çocuklarıyla beraber eski zenginliklerini devam ettirebilmeleriydi.

4) Dini İnançla İlgili Gömüler:

İslamiyet, Hıristiyanlık ve Musevilik den önce insanlar ölümden sonra dirilişe inanırlardı. Ölüler dirildiklerinde kendilerine gerekli olacak olan eşyalar yanlarında bulunsun diye şahsi eşyalarıyla gömülürdü. Ölümden sonra dirilişe inanılmasa dahi, o yörenin âdeti gereği şahsi eşyasıyla beraber gömülürdü. Ölen kişi zengin ise mezarın içinde ciddi bir servet oluşuyordu. Mısır’da firavunlar Piramitler içine servetleri ile gömülmüşlerdi. Türkiye’de ise birçok höyükten çok ciddi değerli eşyalar çıkmıştır. Eskişehir yakınlarındaki Frigya Kralı Midas’a ait höyükten bir müzeyi dolduracak kadar eşya çıkmıştır.

5) Göçe Zorlanmış Azınlıkların Paraları:

Osmanlı Devletinin son zamanlarında devletin güvenliğinin sağlanması ve isyanları önleyebilmek için başta Ermeni asıllı olanlar olmak üzere bazı azınlıklar bulundukları yerden başka bölgelere göç etmeğe zorlandılar. Bu göç esnasında bazı kişiler güvenli olmadığı için servetlerini yanlarında götürmeyip eski oturdukları mıntıkalara gömdüler. Amaçları ortalık yatışınca geri dönüp güvenli bir şekilde servetlerini yeni yerlerine götürmekti. Bu gömüleri tekrar bulabilmek için gömü yerlerine manidar işaretler bıraktılar. Ancak geri dönüş herkes için mümkün olmadı bazı servetler toprak altında kaldı.

6) Eşkiya Gömüleri:

Eşkiyaların köy basıp, kervan yolu kesip çaldıkları paraları toprağa gömerek gizlerlerdi. Bu paraları tekrar bulabilmek için de o yöreye çeşitli işaretler bırakırlardı.

Uydudan görüntü alınır mı?

Uzaydan görüntü alma konusu çokça konuşulan ve ne yazık ki bilgi yetersizliğinden abartılıp yanlış anlaşılan bir söylentidir. Gelişmiş ülkeler savunma ve iletişim amaçlı uydular üretebilmek için milyarlarca dolar harcarlar. Bunlar hava trafiğini kontrol etmek, iletişim verileri aktarmak (tv, telefon, internet), meteoroloji uyduları veya kadastro (haritacılık) konularında yardımcı olabilecek uydulardan ibarettir. Bu tür uydular yer üstünde duran ve en az 2,5 - 3 metre çapında olan bir objeyi (araç, bina, cadde, sokak vb.) algılayıp görüntüleyebilmektedir. Hiç bir şekilde yer altında olabilecek bir nesneyi görüntüleyebilme kabiliyetine sahip değillerdir.

Dedektörler uydudan takip edilebilir mi?

Cihazların uydu aracılığı ile takip edilmesi konusu teknik anlamda mümkün görünse de, üretici firmaların yasal olarak bu tür bir girişimde bulunması hukuken yasaktır. Zaten takipten çok konum bildirme denilen bu teknolojide, yüzlerce hatta binlerce cihazı takip etmek için gerekli altyapının oluşturulması, çok yüksek maliyetler doğuracaktır. Bu da fizibilite olarak hiç bir üretici firmaların üstleneceği bir durum değildir. Yasal olarak herhangi bir şekilde bir kişinin takibi veya izlenmesi kanunen yasaktır. Bireyin rızası olmaksızın benzer bir girişimde bulunacak her kimse kanun önünde suç işlemiş sayılmaktadır. Oysa dedektör üretimi de satışı da yasaldır ve yasalar herkes için bağlayıcıdır.
Üretilmesine izin verilen ve satışından vergisi ödenen her mamulün devlet tarafından güvencesi vardır. Bu güvence, tüketici haklarını kapsadığı gibi, insan haklarını da kapsamaktadır. Bu sebep ile müşteriler için kaygı duyulacak hiçbir şeyin olmadığını ve kesinlikle müsterih olabileceklerini ifade edebiliriz.

Define bulmanın incelikleri nedir?

Defineye ulaşmak adına kullanılan metal dedektör özellik, derinlik ve kullanım amaçları birbirinde farklı olabilmektedir. Define aramak ve bulmak uygun cihazı tespit etmek ve bunu doğru bir şekilde kullanmaktan geçer. Dedektorburada.com firması amacınıza uygun metal dedektörlerini, yeraltı görüntüleme sistemlerini ve alan tarama dedektörlerini sizlere sunar ve hayallerinizin gerçekleşmesini sağlar. Herhangi bir satıcıdan herhangi bir ürün temin etmek oldukça kolay ve basittir. Ancak günümüzde yüzlerce çeşit dedektör ve bu ürünlerin farklı farklı özellikleri vardır. Önemli olan bu ürünlerin tam manasıyla ne iş yaptığı ve ne amaçla üretildiğini bilmek ve bu bilgiler ışığında müşterileri için doğru ürünü tespit etmekten geçer. Dedektörlerle ilgili en fazla sorulan soruların başında metal dedektörlerinin derinliği be kadardır sorusudur. Bu sorunun cevabı sanıldığı kadar kolay değildir. Derinlik birçok değişkene bağlı olarak derinlik de değişir:

Bunlar toprağın mineral yapısı, dedektörler genelde daha az mineralli toprakta daha derinde algılama yaparlar. Aranan metalin şekli (yuvarlak, ince, uzun, kalın) ve metalin cinsi (altın, gümüş, bakır vb.) derinliği olumlu ve olumsuz etkileyen önemli faktörlerdir. Aranan metalin yer altında duruş şeklide oldukça önemlidir. Aranan objenin veya boşluğun büyüklüğü (çapı) büyüdükçe derinlik doğru orantı olarak artar.

İnan Dedektör ekibi olarak sizlere hizmet vermekten gurur duyuyoruz. Doğru tercih, doğru fiyat, doğru hizmet! Bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler. wink